Om oss

Vi i Arctic Dome Namdalen brenner for at du skal kunne oppleve historien og kulturen Setertunet formidler, samtidig som du kan nyte den praktfulle naturen trøndelag og Namdalen byr på.

gammelt bilde 2

Råsetran ligger i Høylandet kommune, like ved fylkesvei 17 og kun 15 minutter fra E6 ved Gartland. Her leier du hele plassen, og velger om du vil bo slik setertausa gjorde på 1950-tallet, eller kanskje mer komfortabelt i seterdomen som står like ved. Uansett hva du velger formidler seterdomen og setertunet en ro og nærhet til den gamle kulturen og naturen rundt som kjennes godt for kropp og sinn. Her kan du nyte late dager eller legge opp til mer aktive dager. Du har tilgang til flott natur rundt deg, med utflukter tilpasset ulike nivåer. Den namdalske naturen byr både på forlokkende turer i skogen og på fjellet. Du kan gå turer til fine utsiktsplasser, til et gammelt bjørnehi og ulike toppturer på fjellet. Nærmeste nabo til setertunet er Skarlandsfjellet med sine 757 meter over havet.

I 2015 overtok vi en eiendom der tiden har stått stille. Her finnes mange gamle bygninger, blant annet Råsetran, et setertun som består av tre gamle bygg fra henholdsvis 1750, 1850 og 1890- tallet. Her står bygningene med sin innredning slik de ble brukt da setringa ble avsluttet på 1950-tallet. Du møter en god dose sjarm, og seterbygningene har en kulturhistorisk verdi som vi synes det er verdt å ta vare på og vise fram til andre. Jobben med å ta vare på bygningene, uten å ødelegge den kulturhistoriske verdien, startet i 2016. Siden den gang har vi gjennomført strakstiltak på to av bygningen for å berge dem fra forråtnelse, og vi har istandsatt seterfjøset i samarbeid med kulturminnefondet. Alt er gjort ved hjelp av gamle håndverkstradisjoner og materialer som ble bruk den gangen det opprinnelig ble bygget. En utrolig lærerik og givende prosess for oss som vi ønsker å vise fram til flere. Slikt arbeid er et evighetsprosjekt, og vi er langt fra ferdige. Nå gjenstår det å ta vare på selve seterhuset og et lite hus som står like ved. Like ved bygningen har vi satt opp en arctic dome som innbyr til gode opplevelser. Her møter nytt gammelt, og du kan nyte plassen i komfortable omgivelser med et snev av fjelluksus.

Skjermbilde 2023-05-03 kl. 08.50.36

Hvem er vi

Vi er en familie på fem som driver gårdsbruk i Høylandet kommune, helt nord i Trøndelag. Mamma Maria jobber til daglig som lærer ved idrettslinja ved Olav Duun Vgs, pappa Eivind er bonde på heltid med melkekyr. Barna Leon, Kristine og Karine er gode medhjelpere når ting skal gjøres.

 

I 2015 overtok vi en eiendom full av gamle skatter. Gleden og verdien av spor fra gamle tider er stor, og vi jobber iherdig med å ta vare på historien rundt Setertunet. Med små barn er det viktig å legge opp turer på deres premisser, det er opplevelsene sammen som betyr noe.